Noir festival od 13. do 15. lipnja u Zagrebu

Nakon velike zvijezde skandinavskog noira Joa Nesboa, zagrebački Noir festival ponovno dovodi goste koji će domaćoj publici približiti taj 'bezvremenski' stil - u svom trećem izdanju od 13. do 15. lipnja ugostit će Eddieja Mullera utemeljitelja istog festivala u San Franciscu, te slavnog francuskog majstora parfema Mauricea Roucela.

Muller je inicijator restauracije gotovo izgubljenih filmskih klasika poput "Skitnice" Josepha Loseya iz 1951., koji će se nakon razgovora prikazati u kinu "Tuškanac". Svestrani producent, domaćin i selektor najvećeg svjetskog festivala noir retrospektive, u San Franciscu, okušao se i u filmskoj režiji te pisanju romana, drama, dizajnu knjiga. Radeći u Chanelovu laboratoriju Roucel je naučio sve o mirisima i njihovim dragocjenim sastojcima, stvorivši tijekom karijere Guccijev Envy, Hermesov 24 Fabourg, Guerlainove Insolence i LInstant, Helmut Lang Eau de parfum i mnoge druge mirise.

Od filmova su sutra na programu dva filma po izboru Eddieja Mullera, "Nećete mi vjerovati" Irvinga Pichela (1947.) i "Žena u bijegu" Normana Fostera (1950.).
Festival će zatvoriti projekcije hrvatskih 'noir' filmova Zorana Tadića, "Treća žena" i "San o ruži", u koje će gledatelje uvesti filmski kritičar Nikica Gilić. Noir festival okuplja predstavnike stila noira na filmu, književnosti, fotografiji, stripu i mnogim drugim umjetničkim i pop-kulturalnim oblicima.