Istarski kažun u britanskom Nacionalnom parku Peak District

U britanskom Nacionalnom parku Peak District tijekom lipnja bit će izgrađen istarski kažun u sklopu programa festivala Welcome Croatia koji se u Velikoj Britaniji održava u povodu ulaska Hrvatske u EU.

Projekt "Istarski kažun" nastoji istražiti i očuvati graditeljsku baštinu za koju interes raste i u Velikoj Britaniji. Inicijator projekta Nenad Bićanić i arhitekt i obnovitelj kažuna Branko Orbanić odabrali su Nacionalni park Peak District zbog tamošnje duge i bogate tradicije gradnje suhozida.

Kažun će zajedno u dijelu parka Parsley Hay podići istarski i britanski graditelji-suhozidari koristeći se pritom materijalom iz obližnjeg rudnika kamenoloma Once-a-Week, a svečano će biti predstavljen 5. srpnja, izvijestilo je danas Ministarstvo kulture.

Kažun je dio duge tradicije gradnje suhozidnih skrovišta koja imaju različite nazive u različitim dijelovima Hrvatske: "komarda" na Krku, "bunja" u Dalmaciji, "trim" na Hvaru, "vrtujak" na Korčuli i "kažun" u Istri. Slična skloništa vernakularne arhitekture može se naći diljem Europe: kod velike većine mediteranskih zemalja i Bliskog Istoka, preko Švicarske i Francuske pa sve do britanskog poluotoka. Ta okrugla građevina potječe još iz pretpovijesnih vremena i ocrtava krug oko cijele Europe simbolično ističući zajedničku graditeljsku povijest i tradiciju europskog kontinenta koja prelazi preko povijesno uspostavljenih granica između europskih naroda.

Ovaj projekt Ministarstva Kulture Republike Hrvatske nastao je na inicijativu Festivala Welcome Croatia, u suradnji s Ministarstvom turizma, Turističkom zajednicom Istarske županije i Istarskom županijom, te uz pomoć udruge ECOVAST i Uprave Nacionalnog parka Peak District.