Otvoren 11. Tabor film festival

Najbolji filmovi s festivala poput Sundancea, Tampere festivala, Cannesa, San Sebastiana i Berlinarea bit će prikazani na 11. Tabor film festivalu, međunarodnom festivalu kratkometražnog filma, koji je otvoren u dvorcu Veliki Tabor u Desiniću.

U četiri festivalska dana bit će prikazano 45 filmova u međunarodnoj i 29 u domaćoj konkurenciji.

Festival ima jako dobru reputaciju i kritike i zbog toga nam stižu filmovi visoke kvalitete i produkcije. To je bio slučaj i ove godine a brojka od 45 filmova u međunarodnoj konkurenciji ne govori samo o kvantiteti već i o kvaliteti prijavljenih filmova, naglasio je direktor Festivala Nenad Borovčak.

Među prijavljenim filmovima su i dvije svjetske premijere, a svi filmovi u konkurenciji bore se za neku od šest festivalskih nagrada - za najbolji igrani, za animirani, dokumentarni i domaći film, nagrada za glas publike te Gran prix festivala.

O najboljim filmovima u međunarodnoj konkurenciji odlučivat će žiri u sastavu Heinz Hermanns, direktor Interfilma Berlinea, Damir Čučić s HRT-a i selektor Mediteran film Festivala u Širokom Brijegu te Andrea Martignoni, talijanski umjetnik i predavač povijesti animacije na Akademiji likovnih umjetnosti u Palermu.

U žiriju koji će odlučivati o najboljim kratkometražnim filmovima u domaćoj konkurenciji su scenaristkinja i redateljica te apsolventica na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Barbara Vekarić, koordinatorica Glagow Short Film Festivala Morvern Cunningham te voditeljica projekta EuroShortFilm FestivalNetwork Giuliana Sana iz Italije.

Festival završava u nedjelju proglašenjem najboljih filmova po kategorijama te dodjelom nagrada. Zemlja partner ovogodišnjeg Tabor film festivala je Italija.

Uz dio programa koji predviđa projekcije filmova u konkurenciji, poseban dio programa predstavit će talijansku, škotsku, ciparsku i tursku filmsku produkciju.
Bit će predstavljen i program Europske filmske akademije pod nazivom Kratko je važno. U popratnom programu bit će koncerti hrvatskih bendova Chui i Waitapu, austrijskog Ikdlanga, škotskog kantautora Simona Kempstona te C+C=Maxigross iz Italije.

Festival za posjetitelje nudi i razne filmske radionice, a uoči otvorenja predstavljena je i likovna izložba Ritam zločina koja se može razgledati do kraja Festivala. Riječ je o izložbi Slobodana Tomića koja predstavlja multimedijalni rad koji se kreće granicom između animacije i pokretne grafike.