Obilježena 140. obljetnica rođenja A. G. Matoša

Predsjednik Društva hrvatskih književnika (DHK) Božidar Petrač večeras je na umjetničkoj večeri kojom DHK obilježava 140. obljetnicu rođenja hrvatskoga književnika Antuna Gustava Matoša istaknuo kako je Matoš vrhunska vrijednost hrvatske književnosti te da se na mnogim njegovim stranicama razvidno čita naša hrvatsko-europsku perspektiva.

Matoš je iznimno živ i aktualan, posebice u okviru svojih političkih, ideoloških i kulturalnih razmišljanja, ocijenio je Petrač te istaknuo kako je Matoš bio nacionalno i europski prodahnut.

Napomenuvši kako Matoš nikada nije bio političar zanatom, dodao je, kako je ipak političke procese, politiku i političku geografiju vrlo dobro poznavao te da je određene pojave i događaje maestralno naslućivao i predviđao.

Na večerašnjem obilježavanju 140. obljetnice rođenja jednoga od najvećih hrvatskih književnika dramski umjetnik Joško Ševo govorio je Matoševe stihove. 

Antun Gustav Matoš (Tovarnik, 13. lipnja 1873./Zagreb, 17. ožujka 1914.) bio je hrvatski pjesnik, novelist, feljtonist, esejist i putopisac. Središnja je osobnost hrvatske moderne i radikalnih inovacija hrvatske književnosti, koja se ubrzano europeizirala i modernizirala, apsorbiravši suvremena strujanja od simbolizma, modernizma, impresionizma i ostalih pokreta, s oslonom na francusku književnu kulturu.