Dodijeljene nagrade Vladimir Nazor

Najveća nagrada za umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj, 'Nagrada Vladimir Nazor', dodijeljena je sinoć na svečanosti u Zagrebu, a primilo ju je 11 umjetnica i umjetnika u kategorijama godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Nagrada za životno djelo na području glazbe nije uručena jer je, rečeno je, skladatelj Ivo Malec nije prihvatio.

Nagradu za životno djelo, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicima koji su svojim stvaralaštvom obilježili vrijeme i čiji je stvaralački put zaokružen, a djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Hrvatske, dobili su književnik Luko Paljetak i akademska kiparica akademkinja Marija Ujević Galetović, filmski snimatelj Ivica Rajković, dramski umjetnik Nenad Šegvić i arhitektica Hildegard Auf-Franić.

Godišnju nagradu koja se dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja tijekom 2012. dobili su književnica Tatjana Gromača za roman Božanska dječica te violončelistica Monika Leskovar za tri koncerta u zagrebačkoj koncertnoj sezoni 2012. To su cjelovečernji recital s izraelskim pijanistom Itamarom Golanom 23. siječnja 2012., izvedba 3. Kammermusik P. Hindemitha s Cantus Ansamblom 14. svibnja 2012. i izvedba 1. koncerta za violončelo i orkestar D. Šostakoviča sa Zagrebačkom filharmonijom 27. rujna 2012.

Također, godišnju nagradu dobili su glumac René Bitorajac za ulogu u filmu Ljudožder vegetarijanac, Ivan Marušić Klif za site-specific instalaciju Lambda (Pogon Jedinstvo, Zagreb, 30. ožujka - 6. travnja 2012. i Muzejsko-galerijski prostor Sveta srca, Pula, 13. - 27. travnja 2012.); zatim kazališni redatelj Zlatko Sviben za režiju predstave Unterstadt, premijerno izvedenu 5. listopada 2012. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, te arhitekti Neno Kezić i Emil Šverko za Studentski dom i centar Sveučilišnog kampusa u Splitu.