Šibenik u sljedeća dva tjedna glavni grad djece svijeta

Premijernom izvedbom predstave Sedmi kontinent Petre Radin i Leona Lučeva danas se na Ljetnoj pozornici podno šibenske Katedrale otvara 53. međunarodni dječji festival, koji će do 6. srpnja u Šibeniku okupiti mnoge kazalištarce te brojnu i vjernu dječju publiku.

Od hrvatskih predstava izvest će se Alan Ford ZKM-a, Pepeljuga Kazališta lutaka iz Zagreba, Pinokio Kazališta lutaka iz Zadra, Čudnovate zgode šegrta Hlapića Kazališta lutaka Split, Pale i Palačinka mog života Kazališta lutaka iz Rijeke, Grga Čvarak Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka, Mala sirena i Super heroj kazališta Mala scena iz Zagreba, Trnoružica Lutkarske scene Ivana Brlić Mažuranić iz Zagreba.

Tu je i Luda šuma Dječjeg kazališta Dubrava i Gledališća Glej iz Slovenije, Mrvice iz dnevnog boravka Žar ptice iz Zagreba, Vis životinje kazališta Trešnja iz Zagreba, Volim fiziku Zagrebačkog plesnog ansambla, A tko si ti? Kazališne družine Pinklec, Bajka zbrčkalica i Najbolji prijatelj dramskog studija Gradskog kazališta Zorin dom iz Karlovca, Telefonske priče kazališta Virovitica i opera za djecu Pčelica Maja kazališta Ivan pl. Zajc iz Rijeke.

U sklopu inozemnog programa predstavit će se kazališta i ansambli iz Italije (Babayaga), Španjolske (Kocka), Poljske (Podlogowno), Makedonije (Mali princ), Slovenije (Raspjevani zamak i Kralj prisluškuje) i Izraela (Peter and the Wolf) te Rumunjske, Kosova i Turske.

Festival će tradicionalno zatvoriti predstava jednog šibenskog ansambla, ove godine bit će to plesna priča Zlo varivo ansambla Sjene.

Šibenski trgovi i ulice ugostit će interaktivni i radionički program koji će kroz umjetnički pristup poticati djecu na stvaralaštvo, pripremljen je i bogati popratni program predavanja, simpozija, promocija CD-ova i knjiga, radionice sa svih umjetničkih područja u kojima svake godine sudjeluje između 500 i 700 djece te dječji sajam knjige.

Na drugom programu HTV-a u 21 sat pogledajte izravan prijenos otvorenja.