ZKM-ov "Tartuffe" najbolja predstava 37. dana satire

Moliereova predstava Tartuffe u režiji Jerneja Lorencija i izvedbi ansambla Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM) osvojila je Veliku nagradu Večernjeg lista za najbolju predstavu 37. dana satire Fadila Hadžića, koji su završili večeras svečanom dodjelom nagrada u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Dalibor Matanić za režiju predstave Fine mrtve djevojke u izvedbi Gradskog dramskog kazališta Gavella, a nagradu za najbolji tekst Borivoj Radaković za Grupu u režiji Marija Kovača i izvedbi Kazališta KNAP.

Glavna nagrada za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek pripala je Bojanu Dimitrijeviću za ulogu Žike u predstavi Sumnjivo lice Branislava Nušića u režiji Jagoša Markovića i izvedbi Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda, dok je glavna nagrada za žensku ulogu dodijeljena Elizabeti Kukić za ulogu Živke Popović iz Nušićeve Gospođe ministarke u režiji Olivera Frljića i izvedbi kazališta Kerempuh.

Nagradu Ivo Serdar za ulogu najbolje prihvaćenu od publike dobila je Nela Kocsis za ulogu Lidije u predstavi Mate Matišića Fine mrtve djevojke, a nagrada Sabrija Biser namijenjena mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike pripala je Zoranu Pribićeviću za uloge u predstavi Sutra (ni)je novi dan, autorskom projektu Ivice Boban i glumaca te izvedbi Teatra EXIT.

Pet ravnopravnih glumačkih nagrada podijelili su Živko Anočić za ulogu Daniela u Finim mrtvim djevojkama, Krešimir Mikić za Tartuffea, Minja Peković za ulogu Lovorke u Tomićevom Ludilu u Poskokovoj Dragi u izvedbi Narodnog kazališta Subotica, Borko Perić za ulogu Čede Uroševića u Gospođi ministarki te Iva Visković za ulogu Maje u Grupi.

Tri posebna priznanja dobili su Ivica Boban, predstava Čisto ludilo kazališta Komedija i muški dio ansambla KNAP-ove predstave Grupa.

Ivici Boban dodijeljena je za rad s mladim glumcima koji su tek završili Akademiju u predstavi Sutra (ni)je novi dan.

Predstava Paula Poertnera Čisto ludilo u režiji Nine Kleflin Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija priznanje je dobila za interakcijsku sintezu glumačkog izraza i improvizacije u srazu s reakcijama publike.

Muškom dijelu ansambla predstave Grupa Borivoja Radakovića, odnosno Sretenu Mokroviću, Ranku Zidariću i Ivici Zadru, priznanje su dodijeljeno za uvježbano i dokazano glazbeno umijeće.

O nagradama je odlučivao Ocjenjivački sud u kojemu su bili dramski pisac Ivo Štivičić, glumica Olga Pakalović i urednica Kulture Večernjeg lista Bojana Radović, a dobitnicima su ih uručili ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh Duško Ljuština i glavni urednik Večernjega lista Goran Ogurlić.

Nakon dodjele nagrada publika je mogla pogledati predstavu Spektakluk u izvedbi Tarika Filipovića i Renea Bitorajca.

Od 5. lipnja Na Danima satire Fadila Hadžića, najstarijem domaćem natjecateljskom festivalu satiričkih i komediografskih predstava iz zemlje i regije, u službenoj je konkurenciji prikazano 15 predstava po izboru selektora Hrvoja Ivankovića.

Od ove godine Dani satire surađuju s Akademijom dramskih umjetnosti radi poticanja razvoja studentskih satiričkih tekstova pa je tako uveden popratni program u kojemu su kroz scenska čitanja predstavljeni radovi studenata dramaturgije.

Na Noćnoj sceni održane su i dvije monodrame, slovenski hit Kurva, nastao prema kolumnama Vedrane Rudan u izvedbi Violete Tomić i Postdiplomsko obrazovanje Siniše Labrovića, u izvedbi Vilima Matule, te koncerti.