Počast žrtvama partizanskog zločina kod jame Jazovke

Pokraj jame Jazovke, kod Sošica na Žumberku, danas je misom zadušnicom koju je predvodio sisački biskup msgr. Vlado Košić, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odana počast civilima i pripadnicima vojnih postrojba NDH koje su jugoslavenski partizani ubili tijekom Drugoga svjetskog rata i neposredno po završetku rata te ih bacili u tu masovnu grobnicu otkrivenu 1990.

U jami su tijela pripadnika postrojba NDH ubijenih nakon bitke kod Krašića u siječnju 1943. te u svibnju i lipnju 1945. kao i tijela ubijenih ranjenika, medicinskog osoblja i časnih sestara odvedenih iz bolnica 1945. godine. Dosad je na prvoj razini, na 40-ak metara, otkriveno oko 470 kostura, rekao je Boris Prebeg, predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga - Jazovka koji tradicionalno 22. lipnja, na Dan antifašističke borbe, organizira Spomen-pohod Jazovka.

Pitamo se i ne možemo vjerovati da od krvlju izborene slobode pa do danas nitko od ljudi koji su obnašali i obnašaju najviše dužnosti u Hrvatskoj nisu istražili ni osudili ovaj zločin i genocid, dodao je.

Pokraj jame pročitan je zahtjev vlastima Republike Hrvatske u kojemu među ostalim stoji da je preduvjet ozdravljenja našeg društva i države lustracija i ukidanje Zakona o oprostu.

Na misi i molitvi sudjelovali su rimokatolički i grkokatolički svećenici, a za žrtve muslimanske vjere molio je imam Admir ef. Muhić, izaslanik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Prema podacima organizatora okupilo se između 600 i 700 predstavnika udruga, pravaških stranaka i rodbine ubijenih te građana koji svake godine odaju počast žrtvama.