Istraživanjem povijesti grada do europske nagrade

Riječki su volonteri već u Europi, i to prvaci na jedinom natjecanju, onom u Poljskoj, koje nagrađuje projekte e-volontera. A u Poljsku su stigle čak 72 prijave iz 24 zemlje.

Prvo ispitivanje kvalitete vode u Rijeci obavljeno je u Beču. Rijeka je grad s najviše baroknih mramornih oltara na istočnoj obali Jadrana. U njoj je prvi put u povijesti fotografiran let puščanoga zrna. Ovakve i slične zanimljivosti doznali su volonteri 50+ Centra za Tehničku kulturu istražujući povijest svoga grada. Sve to u sklopu projekta "Upoznajmo svoj grad da bismo ga više voljeli", a koji je proglašen najboljim europskim projektom e-volontera u Varšavi. No, cijela je priča počela još 2005. godine kada je Centar počeo informatičku edukaciju s građanima treće dobi, braniteljima, domaćicama i osobama s invaliditetom. Korak po korak, znanja su se multiplicirala i polaznici se počeli samostalno služiti modernom tehnologijom - od digitalne fotografije, preko društvenih mreža do videoradova.

Generacije su se spojile u zajedničkom radu - i nagrada nije izostala. Prvo mjesto na jedinom natjecanju u Europi koje nagrađuje i promovira projekte neprofitnih organizacija u kojima su volonteri pružali potporu preko interneta. Ekipa 50+ za projekt je doznala u Volonterskom centru. U sve su krenuli bez previše očekivanja.

Boravak u Varšavi za njih je bio bogato iskustvo. Nagradu vrijednu 2000 eura Centar tehničke kulture Rijeka utrošit će u nova znanja i projekte, u nadi kako će se za njih još čuti.