Simofonijski orkestar HRT-a predstavio hrvatsku glazbu u Bruxellesu

Na svečanom koncertu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije predstavili su sinoć u Bruxellesu hrvatsku glazbu Europi.

Pokrovitelji svečanog koncerta su hrvatski predsjednik Ivo Josipović i belgijski kralj Albert II., u čije su ime koncertu prisustvovali princ Phillippe i prineza Mathilde od Belgije.

Svečani koncert bio je finale dana tijekom kojeg se na različitim mjestima u Bruxellesu obilježavao skori ulazak Hrvatske u EU - otkrivanje makete zagrebačke crkve sv. Marka parku Mini Europa, poznatoj bruxelleskoj turističkoj atrakciji, izložbe "Hrvatska novinska fotografija" te izložbe "Be CROative", koju je ispred Europskog parlamenta organizirala Hrvatska gospodarska komora.

Danas sam u Bruxellesu proveo prekrasan dan, dan koji je bio u ozračju hrvatskog ulaska u EU. Večeras smo ovim prekrasnim koncertom pokazali što Hrvatska kroz glazbu donosi Europskoj uniji, rekao je nakon koncerta Josipović.

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding bila je oduševljena koncertom. Vrlo smo ganuti i ponosni što se veliki hrvatski narod pridružuje našoj velikoj obitelji. Za mene je ova večer bila otkriće, miks narodne i klasične glazbe, velika kulturnu raznolikost u vašim regijama. To je vrlo uzbudljivo i hvala vam na tom daru, rekla je Reding.

Diplomatski doajen, prvi hrvatski dipolomatski predstavnik u Europskim institucijama, barun Janko Vraniczany Dobrinović sretan je što je doživio ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Jedan sam od prvih zagovornika Europske unije. Borio sam se kao hrvatski predstavnik da dođe do ovoga trenutka, čekali smo 20 godina, ali smo dočekali. Danas nad Europom ima nešto oblaka u financijskim odnosima, ali na koncu mislim da je Hrvatskoj mjesto u Uniji, da može ravnopravno sjediti u Europskom parlamentu i imati europskog povjerenika. Sretan što sam to doživio, rekao je 93-godišnji diplomat.