Picassovu izložbu posjetilo više od 100.000 ljudi

U protekla tri mjeseca izložbu "Remek-djela Muzeja Picasso" pogledalo je više od sto tisuća ljudi, što je rekord u posjećenosti u proteklih deset godina, rekla je ravnateljica Galerije Klovićevih dvora Marina Viculin, desetak dana prije zatvaranja tog velikog izložbenog projekta.

Viculin je najavila da će se u posljednjem tjednu održavanja izložbe prilagoditi radno vrijeme Galerije, do 22 sata, a 6. srpnja će se, u povodu predzadnjeg dana izložbe, održati "Noć s Picassom", kada će se izložba moći pogledati do dva sata poslije ponoći, uz rock i pop koncert.

Ministrica kulture Andrea Zlatar Violić ustvrdila je da je to prvi put da se Hrvatska upustila u izložbu koja je imala i svoj komercijalni efekt, s obzirom na to da je planirana zarada od četiri milijuna kuna na ulaznicama već premašena za pola milijuna kuna. Bez sumnje Klovićevi dvori mjesto su na kojem idućih godina možemo očekivati izložbe takvoga tipa, istaknula je.

Najavljivalo se da će izložba ostvariti izvrsne rezultate, a sada brojke pokazuju da se Zagreb izborio za punopravno mjesto na europskoj kulturnoj sceni, ocijenila je francuska veleposlanica u Hrvatskoj Michele Boccoz, dodajući da impresivni broj posjetitelja svjedoči o utemeljenosti odvažne kulturne politike.

Izložba "Remek-djela Muzeja Picasso" obuhvaća više od stotinu umjetnikovih djela, od prvih iz 1895. koje je naslikao kao 14-godišnjak, do autoportreta "Nedjelja" nastalog dvije godine prije njegove smrti. Picassova djela krenula su iz njegova pariškoga muzeja na svjetsku turneju nakon što je on 2009. bio zatvoren zbog obnove, a nakon Zagreba, gdje će biti otvorena do 7. srpnja, vraća se za stalno u taj muzej s najvećom javnom zbirkom njegovih djela na svijetu.