Potpisan ugovor o prodaji 3. maja pulskom Uljaniku

U Trećem maju potpisan je ugovor o prodaji i prijenosu dionica toga brodogradilišta pulskome Uljaniku. Supotpisnici su u ime Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda.

Uljanik preuzima samo najveće društvo u Grupi 3. maj, a četiri manje tvrtke ostaju u državnome vlasništvu. Ovim su činom obveze iz pristupnih pregovora vezane za brodogradnju ispunjene prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Potpisom ugovora Uljanik postaje vlasnik 83,3 posto dionica 3. maja za što će platiti jednu kunu, a u procesu restrukturiranja 3. maja država će u idućih pet godina uložiti 847 milijuna kuna, dok će Uljanik kao vlastiti doprinos u tom procesu uložiti 842 milijuna kuna.

Riječki 3. maj je treće i posljednje brodogradilište s kojim su dovršeni pregovori u vezi privatizacije i restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta u teškoćama.
Time završava težak proces preustroja hrvatskih brodogradilišta.

Govoreći o važnosti brodogradnje za Hrvatsku, Vrdoljak je iznio podatak da je u ovoj grani industrije zaposleno izravno ili neizravno oko 20.000 ljudi. Predsjednik Uprave Uljanika Gianni Rossanda je kazao da sada počinje novi ciklus na potpuno novim osnovama. Nadalje će ova dva brodogradilišta djelovati sinergijski, radit ćemo jeftinije jer ćemo samo tako doći do ugovora o gradnji, rekao je. Ističe i kako će se izvući maksimum iz kapaciteta dvaju brodogradilišta te pokušati zadržati što više radnika.