Riječke ljetne noći otvaraju se 30. lipnja

Ovogodišnji, 10. festival Riječke ljetne noći, otvorit će se 30. lipnja a izvedbom "Ode radosti" Ludwiga van Beethovena točno u ponoć, ujedno će se svečano obilježiti ulazak Hrvatske u EU, najavljeno je na konferenciji za novinstvo.

Program festivala počinje u 21 sat povorkom od zgrade HNK, preko Korza pa do Gata Karoline Riječke u luci, a povorku će predvoditi Gradska glazba Trsat. Na nekoliko mjesta uz trasu povorke, plesači i performeri će prirediti svoje programe, a među njima i Siniša Labrović svojim performansom "Glorija",  najavila je intendantica HNK Ivana pl. Zajca Nada Matošević Orešković.

Na Gatu Karoline Riječke svečane govore održat će intendantica Matošević Orešković i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, nakon čega će Balet riječkoga HNK izvesti balet "Carmina Burana" na glazbu Carla Orffa, a u koreografiji i režiji Huga Viere.

Gradonačelnik Obersnel ovom prigodom je rekao kako su se odlučili na ovaj način obilježiti ulazak u EU zbog vrijednosti festivala Riječke ljetne noći, ali i da žele pokazati spremnost Rijeke da postane Europska prijestolnica kulture 2020. godine. Ovime će se pokazati samo djelić bogatstva riječke kulturne ponude, dodao je gradonačelnik.