"U ponedjeljak - otvara se novi svijet za nas!"

U Hrvatskome saboru održana je svečana sjednica u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U vidoprilogu pogledajte cijelu sjednicu.

Sjednica je počela intoniranjem hrvatske himne u izvedbi Zbora HRT-a. Uzvanicima svečanosti iz Hrvatske i inozemstva obratili su se predsjednik Sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović.

Prekosutra, 1. srpnja, Hrvatska postaje punopravna članica EU, ali s time posao nije gotov, naprotiv. Dame i gospodo, suočit ćemo se s novim izazovima, no uvjeren sam da ćemo kao i do sada pokazati svu potrebnu odgovornost i vjerodostojnost u izgradnji zajedničkog europskog doma i zajedničke europske budućnosti, rekao je Leko obraćajući se okupljenima na svečanoj sjednici. 

Prvi srpnja samo je jedan novi radni dan i ništa se posebno neće dogoditi. Ali sve ono što slijedi, otvara sasvim novu perspektivu i novi svijet za nas, rekao je premijer Milanović, u svojem obraćanju nakon predsjednika Sabora.

Učeći od drugih, prenoseći drugima ono sto možda znamo bolje od njih, i uzimajući ono u čemu su oni bolji, zato jer su veći od nas, zato jer imaju više iskustva - jedino tako možemo napredovati i postići ono radi čega smo, na kraju, 20 god nastojali ući u Europsku uniju. Biti sigurniji, biti samostalni, biti bogatiji, zaključio je Milanović.

Uz predsjednika i zastupnike Hrvatskog sabora, polusatnoj sjednici nazočio je i predsjednik Republike Ivo Josipović, kao i visoki državni dužnosnici te uglednici iz javnog, društvenog i političkog života Hrvatske, ukupno njih 350.

Svečanoj sjednici nazočili su i inozemna parlamentarna izaslanstva.

Uzvanici u Saboru: Ulazak u EU završnica dugog putaDodjela Povelja RH

U sklopu obilježavanja ulaska u EU, predsjednik Republike Josipović dodijelio je Povelju Republike Hrvatske bivšoj premijerki Jadranki Kosor i postumno bivšem premijeru Ivici Račanu. Njihovi su mandati obilježili početak i kraj pregovora s Europskom unijom.

Veliki politički ciljevi zavise o energiji pojedinaca koji su taj cilj zagovarali, rekao je predsjednik Josipović dodijeljujući odlikovanja.

U spomen na svečani događaj hrvatski državni vrh - predsjednici Republike, Sabora i Vlade fotografirali su se s voditeljima inozemnih parlamentarnih izaslanstava.