Biondić: preuveličavaju se brojke ubijenih u Jadovnu

Uoči komemorativnog skupa Dan sjećanja na Jadovno, u znak sjećanja na žrtve ustaških logora na tom području, nedaleko od tog mjesta pokraj Gospića 40-ak pripadnika braniteljskih udruga organiziralo je svoj skup s porukom da su brojke s kojima se barata na komemorativnom skupu povijesni falsifikat.

Mile Biondić je u ime Udruge dragovoljaca Domovinskog rata grada Rijeke tom prilikom poručio kako skup u Jadovnu širi ružnu sliku o Hrvatima i Hrvatskoj kao državi koja je stvorena na etničkom čišćenju i na krvi.

Naglasio je da Hrvati nisu genocidan narod te da buduće generacije Hrvata imaju pravo znati istinu, a ona je, ustvrdio je, da je u Jadovnom 1941. bilo ubojstava, ali da se danas brojke preuveličavaju, prenosi Hina.

I predsjednik HSP-a Daniel Srb poručio je da poštuje sve žrtve iz 2. svjetskog rata i Domovinskog rata, ali i istaknuo kako ne može dopustiti da se, kako kaže, preuveličavaju i događaji i brojke.

Istodobno se kaže da hrvatski branitelji ne mogu zapaliti svijeću u logorima u kojima su bili zatvarani i gdje su stradavali njihovi suborci. Kako je moguće da nitko zbog tih logora nije procesuiran, a hrvatski dužnosnici govore da treba učiniti sve da Srbija što prije dobije datum početka pregovora za ulazak u EU, istaknuo je Srb.

Hrvatska bi, ocijenio je, trebala učiniti upravo suprotno i ulazak Srbije u EU   uvjetovati time da se hrvatski branitelji spase od srpskih kazamata, navodeći primjer branitelja Veljka Marića koji je u srbijanskom zatvoru.

Današnje komemorativno okupljanju na Jadovnu pokraj Gospića te u uvali Slana na otoku Pagu organizirali su predstavnici Srpskoga narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina u RH, Udruženja Jadovno 1941 iz Banja Luke i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.