Otvorena retrospektivna izložba Miroslava Šuteja

Retrospektivnu izložbu majstora mobilne grafike i skulpture Miroslava Šuteja otvorila je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Vesna Kusin istaknuvši kako su izloženih 400-tinjak djela svečanost umjetnosti.

Kusin smatra kako je izložba dokaz da je Hrvatska uvijek bila ukorak s Europom te istaknula da će posjetitelji moći vidjeti radove koje je Šutej radio tijekom 50 godina, među kojima i one koje hrvatska javnost nikada nije vidjela, poput "Bombardiranja očnog živca" koji je 1965. otkupio Museum of Modern Art iz New Yorka.

Ravnateljica MSU-a i autorica izložbe Snježana Pintarić rekla je kako je izložbom, zahvaljujući pomoći Šutejeve supruge Branke i sina Šimuna, te drugih donatora, obuhvaćeno čitavo Šutejevo stvaralaštvo - od figurativnih studentskih crteža i gvaševa iz dugoreških dvorišta, nastalih pod utjecajem nadrealizma i kubizma do skulptura i apstraktnih slikocrteža iz devedesetih godina u kojima sažima svoj cjelokupni rad.

Izložba pruža mogućnost da se prvi put sagleda, ne samo brojnost Šutejevih tematskih krugova, nego i uzročno-posljedične veze koje su u određenom trenutku vodile prema nalaženju likovnih rješenja ili pak naglom napuštanju istraživanja i okretanju nečemu posve novom i drukčijem, dodala je.

Pintarić je zahvalila i ostalim autorima izložbe - Damiru Gamulinu i njegovu timu koji su Šutejevo djelo prilagodili novim tehnologijama i animaciji, pridonijevši interaktivnosti Šuteja s posjetiteljima.

Pokrovitelj izložbe, koja će biti otvorena do 3. studenoga, je hrvatski predsjednik Ivo Josipović, a zajednički su je financirali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture.

Sponzor izložbe Toshiba izradila je aplikaciju za tablete što će ponajviše veseliti mlađu publiku, za koju je u sklopu izložbe napravljen i kutak "Mini-Šutej".