Počinje Drugi festival "Miroslav Krleža"

Počinje Drugi festival "Miroslav Krleža", posvećen tom velikom hrvatskom piscu. Održava se u povodu 120. obljetnice njegova rođenja. Trajat će do 7. srpnja, i to većinom u njegovoj kući na zagrebačkom Gvozdu.

Festival otvara scenski susret "Krleža - Agramerski prolaznici", rekao je ravnatelj festivala Goran Matović. Dodao je da će se predstava održati u memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže.

U utorak i srijedu, 2. i 3. srpnja, na programu je predstava "Europa danas: glasovi, pojave, lica, osobe" u režiji Zlatka Svibena, utemeljena na Krležinu eseju "Europa danas" iz 1933. godine te u manjem dijelu dopunjena rečenicama iz njegovih zapisa.

Predstava će u utorak početi kod spomenika Miroslavu Krleži na obližnjem Dubravkinu putu, nakon čega se glumci i publika uspinju do Krležinoga gvozda i njegova doma, što će simbolizirati i naš put u Europu i Europsku uniju, kazao je Sviben. 

Iako festival nema međunarodno obilježje, ove mu je godine zemlja partner Mađarska, rekao je Matović. Za  posljednji dan festivala najavio je premijeru predstave "U Agoniji", u izvedbi Kulturnog centra Vesprem i Kazališta Petefi te u režiji Janosa Domolkyja, koji se u Mađarskoj već proslavio ekranizacijama i adaptacijama Krležinih djela.

U sklopu festivala bit će otvorene i dvije izložbe - "Europski Krleža" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te "Portreti Miroslava Krleže" u Muzeju grada Zagreba, rekao je Matović.