Ulazak u EU Zagrebačka filharmonija proslavlja koncertom u Beču

Zagrebačka filharmonija će dan ulaska Hrvatske u EU, taj važan povijesno-politički trenutak, proslaviti svečanim koncertom u kulturnoj prijestolnici Europe - Beču.

Svečanost se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Austrije dr. Heinza Fischera i predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića, a u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom kulture.

Bit će to središnja proslava pristupanja Hrvatske EU-u u Austriji, na kojoj će biti brojni uglednici iz političkoga i javnog života obiju zemalja. Održat će se danas u bečkoj Vijećnici. Orkestrom Zagrebačke filharmonije ravnat će ugledni maestro Pavle Dešpalj, a solistički nastup imat će proslavljena hrvatska pijanistica Martina Filjak.

Koncert će početi austrijskom himnom, slijede hrvatska te himna Europske unije "Oda radosti", koja svojim nazivom i uzvišenim tonovima slavi vrijednosti koje zajednica europskih zemalja prenosi na svaku svoju novu članicu.

Svečanost će uveličati skladba "Samba da Camera" hrvatskog skladatelja, našeg predsjednika Ive Josipovića, te Ravelov Koncert za klavir i orkestar u G-duru, u kojem će solistički nastup imati Martina Filjak. Koncert će završiti velikom Mozartovom "Jupiter simfonijom", odnosno 41. simfonijom u C-duru.