U Rovinju predstavljena restaurirana slika "Otmica Europe"

Obilježavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju u Rovinju je večeras počelo predstavljanjem restaurirane slike Otmica Europe, nastale prema znamenitom djelu Paola Veronesea na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Tom je prigodom zamjenik rovinjskoga gradonačelnika Marino Budicin istaknuo da se Rovinj s Hrvatskom službeno i formalno vraća u Europu kojoj svojom poviješću pripada jer ima vrijednosti kojima se može predstaviti Europi.


Zahvalio je svima koji su pomogli da se ta slika iz bogate zbirke baruna Georga Hütterotta vrati u Rovinj, zatim Povijesno-pomorskom muzeju iz Rijeke koji ju je trajno posudio te Restauratorskom zavodu Hrvatske gdje je restaurirana.

Predstavljajući sliku, Višnja Bralić iz Restauratorskog zavoda Hrvatske istaknula je kako je prije restauracije slika bila zapuštena i u lošem stanju te da je riječ o kopiji jedne od najpoznatijih slika Paola Veronesea.

Na svečanosti predstavljanja restaurirane slike europsku himnu Oda radosti uz klavirsku pratnju Massima i Massimiliane Brajković izveli su sopranistica Antonija Puček i tenor Sergio Preden.