Hrvatska postala punopravna članica Europola

Pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska je postala punopravna članica Europskog policijskog ureda (Europol), čiji će se kapaciteti i mogućnosti iskorištavati u borbi protiv organiziranog kriminaliteta i terorizma, izvijestio je MUP.

Suradnja s Europolom i ostalim zemljama članicama time će se znatno pojačati, a Hrvatska će još više pridonositi zajedničkom cilju - da Europa bude što sigurnija. Europol je agencija Europske unije. Osnovna joj je zadaća pružanje potpore i jačanje suradnje između mjerodavnih institucija članica EU-a u prevenciji i borbi protiv organiziranog kriminaliteta, terorizma te drugih oblika kriminaliteta koji je povezan s dvije članice ili više njih.

Hrvatska zastava svečano je podignuta u petak u sjedištu Europola u Den Haagu, gdje su bili direktor Europola Rob Wainwright, hrvatska veleposlanica u Nizozemskoj Vesela Mrđen Korać i policijski časnik za vezu pri Europolu Blaž Mamuza.

Hrvatska, nova članica Europske unije i Europola, predstavljena je i na Europolovu ljetnom festivalu. Na posebnom štandu zaposlenici Europola mogli su kušati hrvatske specijalitete.

Prilagodba hrvatskih mjerodavnih tijela za suradnju s Europolom počela je u travnju 2012. Tijekom provedbe tog projekta timovi Europola i MUP-a poduzeli su niz aktivnosti kako bi identificirali i uskladili sve resurse zbog buduće suradnje Europola i Republike Hrvatske kao punopravne članice.

Posljednja aktivnost bila je obuka hrvatskih policijskih službenika kako bi se mogli koristiti Europolovim informacijskim sustavom. Održana je u lipnju u Zagrebu.
Hrvatska je treća zemlja, nakon Bugarske i Rumunjske, kod koje je Europol bio uključen u proces proširenja i prva država koja je ušla u EU otkad je na snazi Odluka Vijeća EU-a o osnivanju Europskoga policijskog ureda.

Suradnja Hrvatske i Europola počela je potpisivanjem Sporazuma o operativnoj i strateškoj suradnji 2006. Europski policijski ured osnovan je 1992. kako bi se bavio europskim kriminalnim obavještajnim djelatnostima. Kroz to tijelo djeluju predstavnici policija, carina, imigracijske službe itd.

Cilj Europola je pomoći državama članicama da uže i učinkovitije surađuju u sprječavanju i borbi protiv organiziranoga međunarodnog kriminala, a posebno protiv krijumčarenja droga, imigracijskih mreža, krijumčarenja ukradenih vozila, trgovine ljudima, uključujući dječju pornografiju, krivotvorenje novca, krijumčarenje radioaktivnih i drugih nuklearnih tvari te terorizam.