Zbirke NSK u povodu pridruživanja Hrvatske EU-u

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu predstavila je dragocjenosti iz svojih zbirki građe posebne vrste u povodu pridruživanja Hrvatske Europskoj uniji, priopćeno je iz NSK.

Zbirke rukopisa i starih knjiga, Grafičke zbirke, Zbirke zemljopisnih karata i atlasa te Zbirke muzikalija i audiomaterijala izložene su 1. srpnja od 9 do 19 sati. Digitalne inačice bisera riznice Nacionalne i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, koje su dostupne na portalu Digitalizirane baštine NSK, bit će tijekom srpnja na poseban način predstavljene na profilu Knjižnice na Pinterestu.

Pinterest je online pano Europeane, višejezične zbirke milijuna digitaliziranih jedinica iz europskih muzeja, knjižnica, arhiva, multimedijskih zbirki itd. Iz NSK upozoravaju da se za pregledavanje te zbirke treba prijaviti na Europeanu, nakon čega će posjetitelj dobiti pozivnicu za online pregledavanje.

Europska će se javnost s navedenim vrijednostima NSK podrobnije upoznati preko portala Europske knjižnice (The European Library TEL) te profila na Facebooku i profila na Twitteru, gdje će se NSK predstaviti kao knjižnica mjeseca.

Europska knjižnica (The European Library TEL) besplatna je online usluga namijenjena pronalaženju i dohvaćanju više od 200 milijuna izvora koji obuhvaćaju 24 milijuna stranica cjelovitih tekstova, uključujući 600 tisuća knjiga i elektroničkih znanstvenih radova, 10 milijuna digitalnih objekata i goleme količine članaka, patenata, izviješća te ostale tiskane građe, kao i slike, karte, videozapise i ostale objekte.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu od utemeljenja 1607. do danas gradila je i obogaćivala svoje fondove, stvarajući tako cjelovitu zbirku hrvatskih publikacija i predstavljajući riznicu hrvatske kulturne i znanstvene baštine. Danas u fondovima NSK ima gotovo tri milijuna svezaka koji svjedoče o identitetu hrvatskoga naroda.