Nagrada "Julije Benešić" Lj. Car-Matutinović i Autorskome lirskom kolektivu

Ljerka Car-Matutinović i Autorski lirski kolektiv ovogodišnji su dobitnici nagrade "Julije Benešić", koja je dodijeljena na završetku 16. susreta hrvatskih književnih kritičara održanih u Đakovu.

Ljerka Car-Matutinović tu je nagradu dobila za knjigu kritika "Vijenac odabranih", a Autorskome lirskom kolektivu dodijeljena je povelja uspješnosti Julija Benešića za "ukupan dosadašnji književnokritičarski rad".

Središnji program ovogodišnjih susreta - okrugli stol - bio je posvećen hrvatskoj književnoj kritici u europskom kontekstu. Sudionici okruglog stola poručili su da su hrvatska književna kritika i naša književnost uopće nedovoljno zastupljene u europskom krugu te da autori trebaju više raditi na estetici kao vrijednosti.

Hrvatska književna kritika jedva da i postoji, svedena je na književne časopise za koje službena kulturna politika nema novca, a bez novca nema ni interesa, dok ona novinska književna kritika uopće ne postoji, ocijenio je književni kritičar Branko Čegec, sudionik okruglog stola. Aktualnu vlast, kako je rekao Čegec, kultura uopće ne zanima pa zato, smatra, i nema novca za potrebe u kulturi kao što su književni časopisi. Potrebna nam je pametna kulturna politika jer ona sada iz godine u godinu tone, ocijenio je Čegec.

Susreti su održani kao popratni program 47. đakovačkih vezova, a organizirali su ih slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak Društva hrvatskih književnika i Matica hrvatska iz Đakova.