Otvorena izložba "Europski Krleža"

Izložba "Europski Krleža", na kojoj su predstavljena Krležina važna djela iz njegove rukopisne ostavštine pohranjene u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK), otvorena je danas u NSK.

Izložba je dio Festivala 'Miroslav Krleža' koji, obilježavajući 120. obljetnicu Krležina rođenja, nastoji uspostaviti plodan dijalog s autorom te donijeti nova čitanja njegovih uvijek aktualnih tekstova, rečeno je na otvorenju.

U Katalogu Krležine ostavštine u skupini C su osobni dokumenti Krleže i njegove supruge Bele. Riječ je o brojnim slikovnim materijalima, pozivnicama, izrescima iz novina i slično, a tu su i dokumenti koji svjedoče o njegovoj snažnoj povezanosti sa Sveučilišnom knjižnicom, koja je prije stotinu godina počela djelovati na Marulićevu trgu.

Voditeljica inozemne zbirke Croatice Željka Lovrenčić rekla je da Krležina ostavština ima više od 1400 bibliografskih jedinica. Istaknula je pritom prijevode Krležinih djela na strane jezike, osobito na mađarski, njemački, poljski i češki.


A u Muzeju grada Zagreba svečano je otvorena izložba slika, skulptura i portreta kojima su najbolji hrvatski slikari i kipari ovjekovječili Miroslava Krležu.

Izložba je druga vrsta interpretacije Miroslava Krleže koji u njoj ne živi u rječima nego u likovnoj umjetnosti, istaknula je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin.

Na izložbi pod nazivom "Portreti Miroslava Krleže" izloženi su i radovi Ivana Lesiaka, Mire Vuce, Josipa Vanište, Zlatka Kauzlarića-Atača, Rudija Labaša, Ivana Lackovića-Croate, Munira Vejzovića, Mersada Berbera, Vatroslava Kuljiša i drugih.