"Salsa Filharmonica" otvara 13. Ulyssesovu sezonu

Trinaestu Ulyssesovu sezonu otvorit će danas na Brijunima "Salsa Filharmonica", koncert profesionalnih latino glazbenika koji će, uz pratnju Zagrebačke filharmonije, u posebnim aranžmanima izvesti standarde latino glazbe.

Ovogodišnja dramska premijera "Shakespeare u Kremlju" Ive Štivičića, na temu "zadnjih dana Staljinove vladavine", bit će praizvedena 2. kolovoza, u koprodukciji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novoga Sada. U režiji Lenke Udovički, ponovno će na Brijunima aktualizirati šekspirijansku dramaturgiju moći i vladavine, intrige i izdaje, ove godine preseljenu u interijere Kremlja, jednoga od najkontroverznijih političkih toponima novije povijesti.

Autor Ivo Štivičić istaknuo je da je riječ o djelu koje, govoreći o potrebi za vlašću i ponižavanjem drugoga, odstupa od standardnih tijekova dramskih događanja u Hrvatskoj, zbog čega se Shakespeare u Kremlju isplati pogledati.

I upravitelj Srpskoga narodnog pozorišta iz Novoga Sada Aleksandar Milosavljević novu je dramsku premijeru ocijenio jakim dramskim štivom koje u svoj svijet uvlači i glumce i redatelja i publiku, posebno istaknuvši suradnju glumaca iz Zagreba, Beograda i Novoga Sada, koje je nazvao vrhunskim glumačkim timom po kvaliteti ravnim brazilskoj nogometnoj reprezentaciji.
Umjetnička voditeljica Ulyssesa Lenka Udovički za srpanj je najavila reprize Shakespeareova "Kralja Leara" i "Odiseja" Gorana Stefanovskog, a za kolovoz reprize "Pokojnika" Branislava Nušića i Brechtova "Zadrživog uspona Artura Uija".

Književnik Milan Rakovac najavio je program "SubLit Caffea - Vrisak stiha 1913.-2013.", pjesničku večer u Ljetnom kinu na Velikom Brijunu 19. srpnja. Dan poslije, tvrđava Minor na Malom Brijunu ugostit će koncert Amire Medunjanin koja će, uz bosanskohercegovačke sevdalinke, izvesti i tradicijske makedonske i crnogorske pjesme.

Program 13. Ulyssesove sezone ove je godine dostupan i na internetskoj stranici www.ulysses.hr, a od ove godine najavljena je i mogućnost online rezervacije i kupnje karata.