Vesni Krmpotić nagrada "Tin Ujević"

Nagrada Društva hrvatskih književnika (DHK) "Tin Ujević" ove je godine pripala Vesni Krmpotić (80) za zbirku pjesama "Žar ptica". Priznanje joj je dodijeljeno kasno sinoć u Vrgorcu u sklopu tradicionalne manifestacije "S Tinom u Vrgorcu".

Zahvaljujući na nagradi, Vesna Krmpotić je istaknula da je sretna zbog nje jer je Tin Ujević (1892.-1955.) najveći pjesnik Balkana i šire. U mladosti sam obožavala Tina Ujevića, on je svojim životom inspirirao nas mlade. On je velikan kojem ne znam ravnog, rekla je Krmpotić. Po njezinim riječima Ujević je pisao cijelim svojim bićem i nije imao nikakvih poštapalica.

Obrazlažući nagradu, dopredsjednik DHK Boris Domagoj Biletić, ujedno i predsjednik prosudbenog povjerenstva za dodjelu nagrade Tin Ujević, istaknuo je da je Vesni Krmpotić jednoglasno dodijeljena nagrada u konkurenciji 53 zbirke stihova koje su na hrvatskom jeziku objavljene od svibnja 2012. do svibnja 2013. godine. Napomenuo je da je Žar ptica objavljen u nakladi Matice hrvatske.

Vesna Krmpotić je dvadeseti pjesnik kojemu je u Vrgorcu u sklopu manifestacije S Tinom u Vrgorcu dodijeljena nagrada Tin Ujević.

Ova se manifestacija održava u Ujevićevom rodnom Vrgorcu, a nagrada koja nosi njegovo ime tradicionalno se dodjeljuje na njegov rođendan 5. srpnja.

Gradonačelnik Vrgorca Boris Matković u ime grada dodijelio je Vesni Krmpotić posebnu plaketu s likom Tina Ujevića.