E-upisi u srednje škole završavaju sutra

Elektronički upisi u srednje škole trebali su objavom rezulatata biti završeni, no, odgođeni su do ponedjeljka. Naime, 1500 djece ostalo bi neupisano, jer je utvrđeno da nisu u roku dostavili liječničke potvrde za škole koje su to tražile.

Uvidom u sustav njih 1500 nije dostavilo potrebne liječničke potvrde te je ministar školstva Željko Jovanović produžio rok da to učine do jučer u podne za zanimanja i škole koje su to tražile.

Različita su mišljenja zašto se to dogodilo i tko je pogriješio. Ako stavimo postrani da je sav teret i odgovornost oko upisa palo na leđa razrednika i roditelja činjenica da 1500 učenika nije dostavilo potvrdu i dovelo u pitanje upise u ljetnom roku zapravo svjedoči o nedovoljnoj informiranosti ovog projekta, rekao je profesor povijesti Tomislav Đonlić.

Razrednica u zagrebačkoj OŠ "Pavleka Miškina" Dragica Šmit smatra da su osim toga razrednici imali i nedovoljnu edukaciju o tom, kako kažu, jednom od najvažnijih projekata u školstvu - svega sat i pol. 

No, ovo s odgodom je dječja igra prema onom što bi se moglo dogoditi kaže profesor doktor Milan Matijević s Učiteljskog fakulteta. Naime, mijenjajući pravila na polugodištu kada je iznenada odlučeno da se neće bodovati samo 7. i 8. razred nego i 5. i 6., ministar bi se mogao naći u problemu. Smatra da se time stavilo u nejednak položaj osmaše i sadašnje učenike 5 razreda.

To je zgodno za uzet, ali ja ta pravila moram znati za sljedećih 4 godine. Mislim da to nije dobro i da bi svaki roditelj koji bi podnio tužbu ustavnom sudu takav sud i dobio, naglasio je prof. dr. Matijević.