Milanu Miriću uručena nagrada Fonda "Miroslav Krleža"

Hrvatskom književniku Milanu Miriću danas je u Društvu hrvatskih književnika uručena nagrada Fonda "Miroslav Krleža" za knjigu "Eseji" koju, ističe se u obrazloženju, upravo vrsnoća uvida, snaga i znanje drame vremena čine vrijednom nagrade.

Njegovo je glasno pitanje o temeljnim društvenim problemima kojima osobno kao pisac i istraživač svjedoči, tako da je i umjetnost kojom se bavi 'nova umjetnost' svojevrsna 'kritička svijest epohe' koja procjenjuje upravo taj odnos čovjeka i društva, stoji između ostalog u obrazloženju koje je pročitao Branko Hećimović, predsjednik stručne komisije za dodjelu nagrade.

Milan Mirić rođen je 14. studenog 1931. u Gornjim Dubravama kraj Ogulina. Jedan je od utemeljitelja i urednika časopisa "Razlog" koji je izdavao Studentski centar u Zagrebu između 1961. i 1968., a uz časopis pokrenuo je i istoimenu biblioteku u kojoj je izašlo stotinu knjiga domaćih i stranih pjesnika, prozaista, kritičara, sociologa i filozofa.

Neke od objavljenih Mirićevih djela su Ostatak iskušenja, Rezervati, Pisma iz rezervata, Rosa, Priče o grčkim bogovima (sa Zlatkom Šešeljem), Olovni slog, Priče o grčkim junacima (sa Zlatkom Šešeljem) te Rastureni rezervati.

Posljednjih desetak godina zajedno s Antunom Paveškovićem i Antom Stamaćem uređuje časopis "Republiku", najstariju ediciju Društva hrvatskih književnika.

Knjiga "Eseji", objavljena 2011. u izdanju Matice hrvatske, posvećena je književnim i likovnim fenomenima koji su u autorovoj osobnoj i profesionalnoj biografiji ostavili značajan trag.

Nagrada Fonda "Miroslav Krleža" dodjeljuje se od 1986., najprije kao jednogodišnja, a od 1991. kao dvogodišnja za djelo od iznimna značenja.