Izložba umjetnina izloženih napadima i vandalizmu

U londonskoj galeriji Tate u listopadu će se otvoriti izložba s umjetninama koje su tijekom stoljeća bile meta ideoloških napada i vandalizma, a među njima je i oštećena Kristova skulptura iz 16. stoljeća. 

Tijekom stoljeća umjetnine su razbijane, rezane, lica modela uništavana, a neka su čak i raznesena bombama pa će galerija Tate 2. listopada izložiti britanska djela koja su od 16. stoljeća do danas bila meta napada, prenosi BBC.

Središnji izložak bit će oštećena skulptura Krista koja je stotinama godina ležala ispod kamenog poda kapele u Mercers Hall u središtu Londona, a otkrivena je 1954. Stručnjaci vjeruju da je onamo sakrivena kako bi ju se zaštitilo od daljnjih napada.

Statui mrtvog Krista s početka 16. stoljeća nedostaju kruna od trnja, ruke i potkoljenice te se vjeruje da su oštećenja rezultat brutalnog napada vjerskih reformatora.

Umjetnička djela i danas su mete napada pa je tako mural Marka Rothkoa zašaran markerom u galeriji Tate Modern, a prije tjedan dana platno Johna Constablea "The Hay Wain" napao je prosvjednik u Nacionalnoj galeriji.

Među izlošcima bit će i dijelovi statua Williama III. i Nelsonova stupa uništenih u Dublinu tijekom protubritanskih prosvjeda 1928. odnosno 1966.