Varteksu za opstanak hitno treba 10 milijuna eura

Ako tekstilna tvrtka Varteks u sljedećih desetak dana ne dobije kredit od 10 milijuna eura, predsjednik uprave morat će pokrenuti stečaj. Rekao je to tijekom aktualnog sata skupštine Varaždinske županije župan Predrag Štromar odgovarajući na pitanje o stanju u toj tvrtki.

Iako situacija nije jednostavna, Štromar je ipak optimističan i misli da će se kredit realizirati na vrijeme. Pojasnio je kako je za dobivanje kredita nužno da na sutrašnjem ročištu Trgovačkog suda u Varaždinu vjerovnici, njih 77%, potvrde prijašnju odluku o prihvaćanju predstečajne nagodbe.

Župan je za petak najavio sastanak predstavnika Ministarstva financija, HBOR-a, članova uprave Varteksa i Zagrebačke banke, na kojem bi se napokon trebala dogovoriti dinamika realizacije kredita. Štromar smatra da će novac od kredita stići na račun tvrtke u roku od nekoliko dana.

Tih deset milijuna eura Varteksu je nužno za isplatu zaostalih plaća zaposlenicima, isplatu otpremnina za višak radnika, njih 400-tinjak prema planu predstečajne nagodbe, te nabavu repromaterijala za nastavak proizvodnje.