Nastavljena istraga protiv Hernadija

USKOK je nastavio istragu protiv čelnika MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija. Osumnjičen je da je podmitio bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini mađarskoj naftnoj kompaniji.

Zbog primanja MOL-ova mita, ali i ratnog profiterstva, Sanader je nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora, iako je poricao nedjela i tvrdio da je žrtva političkog progona. No istraga protiv Hernadija je prekinuta u prosincu 2012. jer nije bio dostupan USKOK-u, a Mađarska ga je odbila ispitati o hrvatskim sumnjama pravdajući se nacionalnim intersima.

Kao razlog odbijanja udovoljenju zamolnicama USKOK-a mađarsko tužiteljstvo se opetovano pozivalo na zaštitu mađarskih nacionalnih interesa, uz obrazloženje da je, nakon pribavljanja mišljenja njihova Ureda za zaštitu ustavnog poretka, zauzeto stajalište kako bi ispitivanje osumnjičenika štetno utjecalo na funkcioniranje MOL-a, a posredno i na gospodarsku i financijsku stabilnost Mađarske te da bi to kršilo interese nacionalne sigurnosti i bilo prijetnja za sigurnost Mađarske, objavio je USKOK na svojoj internetskoj stranici.

No kada su ulaskom u Europsku uniju stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka, USKOK je mjerodavnim mađarskim tijelima putem međunarodne pravne pomoći uputio zamolnicu za uručenje poziva za prvo ispitivanje osumnjičenika. Ovisno o sadržaju odgovora mjerodavnih tijela Republike Mađarske na upućenu zamolnicu, odlučit će se o daljnjem postupanju u vezi s mogućim raspisivanjem europskog uhidbenog naloga, ističu u USKOK-u.

Zagrebački Županijski sud Sanadera je osudio u studenom prošle godine, utvrdivši da je bivši hrvatski premijer u svojem drugom mandatu primio pet milijuna eura od čelnika mađarske kompanije, iako je USKOK u optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL vlasnik je 49,1-postotnog udjela u Ini, dok hrvatska država ima 44,84 posto.

Dioničarski ugovor s MOL-om Sanaderova je vlada izmijenila u siječnju 2009., nakon čega su slijedile promjene u upravljanju Inom. Među ostalim, izmjenama je utvrđeno da hrvatska strana u upravu nominira tri člana, kao i MOL koji uz to postavlja i predsjednika Uprave. U slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika uprave, a izmjenama su u upravljačku strukturu uvedeni i izvršni direktori, prenosi Hina.

Mnogi su mediji i analitičari isticali da bi presuda Sanaderu, postane li pravomoćna, mogla biti temelj za reviziju ugovora.