U Izraelu otkriven fragment egipatske sfinge

Arheolozi su na sjeveru Izraela otkrili fragment egipatske sfinge, što je prvo otkriće te vrste u regiji i velika zagonetka za znanstvenike. 

Na fragmentu od granita s prednjim šapama sfinge, nalazi se hijeroglifima ispisano ime faraona Mikerena, koji je živio prije 4500 godina i po kojemu je nazvana najmanja piramida u Gizi.

To je jedini monumentalni egipatski kip ikad pronađen na ovim područjima, rekao je Amnon Ben-Tor, profesor arheologije na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu, koji vodi iskapanja na lokalitetu Tell Hazor u Galileji, gdje je fragment pronađen.

Riječ je također o jedinoj poznatoj sfingi tog kralja. Do sada nije pronađena nijedna njegova sfinga, čak ni u Egiptu, dodao je te istaknuo da se na fragmentu nalaze simboli Heliopolisa, nekadašnjeg glavnog grada staroegipatske države u blizini današnjeg Kaira, gdje se nalazio hram s tom sfingom.

Fragment je dug oko 50 centimetara, a cijeli kip, smatra se, bio je dug oko 150 centimetara i širok 50.

Lokalitet Tell Hazor, koji je 2005. proglašen zaštićenom svjetskom baštinom, najvažnije je arheološko nalazište u Izraelu.

Hazor je u drugom tisućljeću prije nove ere imao 20.000 stanovnika i bio jedan od najvećih gradova na tom području. Uništen je u 13. stoljeću prije Krista. Izraelci su ga obnovili i živjeli u njemu do 732. prije Krista kada su ga ponovno uništili Asirci.

Ben-Tor ne vjeruje da je sfinga bila Mikerenov dar jer Hazor u to doba nije imao veze s Egiptom, nego je vjerojatno riječ o daru nekog kasnijeg egipatskog monarha.