MOL odbacuje optužbe protiv Hernadija

Mađarski MOL je, nakon što je Hrvatska ponovo zatražila da ispita njegova čelnika Zsolta Hernadija u vezi s podmićivanjem Ive Sanadera u zamjenu za prepuštanje MOL-u upravljačkih prava u Ini, objavio da su optužbe za korupciju protiv Hernadija neutemeljene. To su, kako kažu u MOL-u, potvrdili i međunarodni pravni stručnjaci, a kompanija će u ovom slučaju nastaviti surađivati sa svim vlastima.

USKOK je, kako javlja MTI, na svojoj internetskoj stranici objavio da su se ulaskom Hrvatske 1. srpnja u EU stvorili uvjeti da Hernadi prisustvuje  sudskom ročištu vezanom uz spomenuti slučaj, no mađarsko ministarstvo pravosuđa i mađarski državni tužitelj tvrde da ih USKOK nije službeno kontaktirao u vezi s Hernadijevim saslušanjem.

Prošlog studenog Sanader je, zbog navodnog primanja mita od MOL-a u iznosu od pet milijuna eura, nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora. USKOK je u svojoj optužnici tvrdio da je taj iznos dvostruko veći. Mađarski MOL je vlasnik 49,1-postotnog udjela u Ini, dok hrvatska država ima udio od 44,84 posto.