Prva festivalska premijera opera Cosi fan tutte

U Dubrovniku više od 30 godina nije producirana opera, ali zahvaljujući ovogodišnjim 64. Dubrovačkim ljetnim igrama ta se glazbeno-scenska vrsta, nekoć na stalnom repertoaru njegova gradskog kazališta, vraća u grad.

Sinoć je u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića uz međunarodni, mahom mladi autorski tim, premijerno izvedena opera Cosi fan tutte Wolfganga Amadeusa Mozarta.

Projekt je ostvaren u suradnji Fondacije Music Widhout Frontiers iz Londona, Agevent agencije iz Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara.

Riječ je o komičnoj operi u dva čina, koja je izvorno smještena u Napulj u 18 stoljeće, ali je redateljica dubrovačke predstave Sally Burgess produkciju osuvremenila i postavila ju u današnje vrijeme u jedan luksuzni dubrovački hotel.

Scenograf prestave je ugledni scenograf Charles Phu, dok je kostime dizajnirala Matija Vujica. Dubrovačkim simfonijskim orkestrom ravnao je Oliver Gilmour, a uz hrvatske soliste Giorgia Surjana, Nikolinu Pinko i Matiju Meića nastupili su Tzvetana Bandaloska, Sian Kameron, Kamelia Kader, Nicolas Darmanin, Jose Muniz, Lucas Somoza Osterec, Ingrid Vetlesen, Galina Averina i Peter Martinčić - solisti iz Bugarske, Ukrajine, Rusije, Meksika, Slovenije i Malte.

Ova opera, koja je po riječima producenta Petra Mihočevića i najveći međunarodni projekt u kulturi ove godine u RH, izvodit će se 13., 14. i 15 srpnja.


Filmski program

Projekcijom animiranoga filma Ernest i Celestin počeo je i filmski program 64. ljetnih igara. Tako će u razdoblju do 24. srpnja biti prikazano gotovo 40 filmskih projekcija pod vedrim nebom u ljetnim kinima Jadran i Slavica po izboru Zlatka Vidačkovića, umjetničkog ravnatelja Festivala igranoga filma u Puli.

Kako je istaknuo Vidačković, program će se sastojati iz dva dijela: Program Pula u Dubrovniku prikazat će kratkometražne, dugometražne europske filmove odabrane s najprestižnijih svjetskih festivala u Cannesu i Berlinu, te odabrane filmove iz glavne sekcije i sekcije manjinskih koprodukcija nacionalnoga programa 60. Festivala igranog filma u Puli.

Program nazvan Filmokaz donosi filmove snimljene prema dramskim djelima i to najuspjelije ekranizacije djela Oscara Wildea kao što su Važno je zvati se Ernest, Idealan muž i Slika Doriana Graya.