Koncertom Arsena Dedića otvorena scena "Amadeo"

Koncertom Arsena Dedića "Obrtnik i partner" u atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu otvorena je četrnaesta sezona Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo. Do polovine rujna održat će se četrdesetak predstava i koncerata te regionalni festival Flamenco i program Mali Amadeo s predstavama za djecu.

Prvi dio festivala održava se do kraja srpnja. Festival donosi i glazbeni recital djela belgijskih, francuskih, njemačkih, austrijskih i hrvatskih skladatelja, uz nastup Hiwote Tadesse na violi, te koncert u povodu 30 godina klape Nostalgija.

U produkciji Kazališne družine Bastien i Galerije LAV, Amadeo i Mala scena priređuju predstavu "Nastasja Filipovna", prema slavnom romanu Dostojevskog "Idiot", u režiji Jasmina Novljakovića. Adaptaciju i scensku prilagodbu potpisuje poljski redatelj Andrzej Wajda.

Ansambl Acoustic Project&Ricardo Luque izvest će program raznih glazbenih stilova, od klasike i jazza do moderne glazbe i avangarde, a gitarist Miroslav Tadić imat će solistički recital kojemu je okosnica suita "Tužbalice, igre i uspavanke" zasnovana na folklornim temama iz balkanske regije.

Na festivalu će nastupiti i Ansambl Responsorium, koji se specijalizirao za izvođenje vokalnih i instrumentalnih formi iz razdoblja renesanse i ranog baroka, s posebnim osvrtom na ostvarenja starije hrvatske glazbene baštine, te gitaristički Trio Elogio i istaknuti kosovski gitarist Petrit Ceku s djelima Bacha, Mozarta, Chopina, Ruždjaka, de Falle i Dvoraka.

Koncerte će imati još Goran Končar (violina) i Ljerka Končar-Gamulin (violončelo); Ansambl Lado, koji će izvoditi narodne pjesme sjeverne Hrvatske, grupa Tango Appasionato te Ricardo Luque i Aldemaromania Trio, s posvetom velikom glazbenom opusu Aldemara Romera i glazbi Venezuele.

Tu je i drugi festival Flamenco, koji počinje 25. srpnja i posvećen je temi "Žena u flamencu". Tijekom četverodnevnog 'festivala u festivalu' bit će izvedeno nekoliko koncerata, predstava i peformansa te otvorena izložba fotografija. Zagrebačka pjevačica Nina Flamenca (Nina Ćorić) predstavit će svoj prvi samostalni projekt Yo soy Flamenca, a u programu Encuentro susrest će se flamenco umjetnicama iz Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Nastupit će i slovenska plesna skupina CoraViento te mađarski umjetnici Maria Keck i plesna skupina Aldebaran. Za kraj tog festivala nastupit će nagrađivana španjolska plesačica Selene Munoz, koja će s Miguelom Rodriguezom izvesti predstavu "Madera por Metal".

Prvi dio festivala scene Amadeo završava 30. srpnja, kada će nastupiti grupa Mariachi Los Caballeros. Programi se nastavljaju potkraj kolovoza i u prvoj polovini rujna.

U sklopu festivala održat će se i program Mali Amadeo, posvećen djeci predškolskog i školskog uzrasta. Svaki vikend u povijesnom atriju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja izvodit će se dječje predstave Dječjeg kazališta Dubrava i Tvornice lutaka.