Splitsko ljeto otvoreno "izgubljenom operom"

Otvoreno je 59. splitsko ljeto, i to zanimljivom premijerom u izvedbi Opere splitskog HNK na Peristilu - donedavno smatranom izgubljenom operom "Povratak mornara" Franca fon Supea. Opera je izvedena prvi put nakon više od stoljeća.

Poruku dobrodošlice svim nazočnima uputio je gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, a kratak osvrt na festival i uopće o stanju kulture danas dala je ministrica kulture Andrea Zlatar. Otvorenju je nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je i službeno otvorio 59. splitsko ljeto

Smatralo se da je Von Suppeova opera, nakon praizvedbe u Hamburgu potkraj 19. stoljeća, uništena u požaru tijekom  Drugoga svjetskog rata. Prije šest godina pronađena je u kutiji u washingtonskoj knjižnici. Sretna sudbina te partiture nama je još važnija jer se Von Suppe rodio u Splitu. Većinu života proveo je u Beču. "Povratak mornara" njegovo je sjećanje na Dalmaciju, kamo je smjestio radnju opere. Njezina glazba s elementima dalmatinskog folklora i bečkog valcera uvest će nas u jednomjesečnu manifestaciju. Na programu je 50 izvedaba na 14 ambijentalnih pozornica koje Splitskom ljetu daju osobitu kazališnu vrijednost.
Riječ je o suvremenoj praizvedbi opere u dva čina koja se dugo smatrala izgubljenom, no partituru je pronašao talijanski dirigent Adriano Martinolli D'Arcy. Tako će "Povratak mornara", djelo čiju je radnju Suppe smjestio na trg jednoga dalmatinskoga grada, svoj novi život započeti na najprikladnijem mogućem mjestu - carskom Peristilu, jedinstvenoj opernoj pozornici u skladateljevu rodnom gradu.

Premijernom izvedbom ravnao je maestro Loris Voltolini, a redatelj je Leo Katunarić. Uz orkestar i zbor Opere splitskog HNK nastupili su solisti: Ljubomir Puškarić, Gorana Bjondić, Ozren Bilušić, Stjepan Franetović i Špiro Boban.

Važno je napomenuti da se cijeli solistički ansambl sastoji od pet mladih solista, svi jedan bolji od drugoga. To mi se čini posebno važnim, izjavio je intendant splitskoga HNK Tonći Bilić.

Radnja opere zbiva se u dalmatinskom gradu koji u libretu nije imenovan, no budući da se u suvremenim novinskim prikazima navodi da je riječ o Hvaru, može se zaključiti kako je to kazao sam Suppe.

Redatelj Leo Katunarić rekao je kako postoji dokaz da se opera "Povratak mornara" događa u Splitu, a to je da je već u libretu istaknut problem s gradonačelnikom u 19. stoljeću. To je dokaz da ta radnja mora biti smještena u Split jer se problem s gradonačelnikom, čini se, vuče od 19. stoljeća sve do danas, našalio se Katunarić.