Obilježena 75. godišnjica rođenja Josipa Severa

U rodnom kraju pjesnika i prevoditelja Josipa Severa (1938.-1989.) obilježena je 75. obljetnica njegova rođenja.

Poštovatelji tog prerano preminulog pjesnika okupili su se kod njegove rodne kuće u Blinjskom Kutu kod Siska. Potom su na njegov grob u susjednom Komarevu položili vijenac i zapalili svijeće. U spomen na istinskog boema, koji je za života objavio samo dvije zbirke pjesama, ali je uspješno prevodio s ruskoga i kineskoga, u organizaciji Zavičajnog društva u nedalekim Brđanima održana je književna tribina. O svojim susretima s pjesnikom govorio je književnik Ludwig Bauer, inače s Lidijom Dujić koautor Knjige u Sunčani i Severu.

Nakon njegove smrti 1989. godine stvorio se mit o Severu. Ipak, o njegovom se pjesničkom radu i životu premalo zna i malo ga tko razumije, iako se mnogi na njega pozivaju, rekao je Bauer.

Mnoge nepoznate detalje iz života pjesnika, koji je studirao u Rusiji i Kini, a živio u Zagrebu, ispričala je njegova sestra Vlasta Sever-Vaniš. O intimnoj vezi Sunčane Škrinjarić i Severa govorila je Lidija Dujić, a pismo upućeno pjesniku pročitao je Bogdan Arnautović. Nekoliko je pjesnika pročitalo radove posvećene Severu.

Na skupu je iznesen prijedlog da Ministarstvo kulture pomogne kako bi se pjesnikova rodna kuća uredila dostojno njegova imena te da se društveni dom u Blinjskom Kutu nazove po njemu.