Nagrada Red Dot za dizajn izložbe o pušenju Gliptoteke HAZU

Dizajn izložbe "Kultura pušenja: od tabua do tabua" u Gliptoteci HAZU, koji je napravila zagrebačka agencija "Brigada", osvojio je nagradu Red Dot jednog od najcjenjenijih međunarodnih natjecanja na području dizajna vizualnih komunikacija.

Dobitnici Red Dot nagrada objavljeni su u njemačkom Essenu, a agencija "Brigada" koja osmišljava prodajne izložbe i poslovne prostore, a bavi se i produkt-dizajnom te arhitekturom, ugledno je priznanje Red Dot High Design Quality dobila drugi put, izvijestila je reklamna agencija Bruketa&Žinić, čiji je agencija "Brigada" dio.

Izložba o kulturi pušenja, održana prošle jeseni u Gliptoteci, propitivala je vezu pušenja, umjetnosti i tabua, fokusirajući se na ulogu pušenja u hrvatskoj umjetnosti i popularnoj kulturi u proteklih 150 godina. Uzevši kao inspiraciju fenomen dima, "Brigadi" je bio cilj interpretirati ga u galerijskom prostoru, na način da se taj prostor potpuno transformira. Poigravajući se idejom tabua, osmišljena je antiizložba, prikaz koji je izloške sakrio čak i od samog izložbenog prostora.

Prema riječima Damjana Gebera, kreativnog direktora te agencije, unutar galerije sagrađen je novi prostor u kojem su bile prisutne samo cilindrične prostorije koje podsjećaju na dim. Minimalnim unutrašnjim osvjetljenjem, one su pozivale posjetitelja da im se približi, no tek kada su ušli, razotkrili su im se tabuizirani predmeti.

"Brigada" je na ovogodišnjem Red Dotu dobila i nagrade u kategoriji Red Dot Best of the Best za godišnje izvješće "U dobrim rukama", napravljeno u suradnji s Adris grupom, te u kategoriji dizajna ambalaže za rovinjsko maslinovo ulje "Valtida Piccola".

Projekt "U dobrim rukama" nagrađen je i na European Design Awards te za brendiranje i dizajn "Stina vina" napravljen u suradnji s "Brandoctorom". Najčitaniji online magazin o dizajnu ambalaže "Dieline" dodijelio im je u San Franciscu prvu nagradu u kategoriji odjeće i osobne njege za dizajn ambalaže brenda odjeće Brokula&Ž, a TDR-ov Ronhill Prestige White proglašen je najboljim dizajnom ambalaže u cjelini na ovogodišnjem CROPAK-u.

Red Dot dodjeljuje se od 1954., a 'crvena točka' etablirala se kao međunarodno prepoznatljiv dokaz kvalitete produkt-dizajna, dizajna koncepata te dizajna komunikacija.