Preminuo operni umjetnik Mirko Čagljević

Istaknuti solist Opere HNK Ivana pl. Zajca bariton Mirko Čagljević umro je u rodnom Vukovaru u 66. godini, priopćio je riječki HNK. Kako se ističe, Čagljević je svojim brojnim ulogama, što ih je tijekom gotovo trideset godina ostvarivao na riječkoj kazališnoj pozornici, obilježio opernu scenu i glazbeni život Rijeke.

Osim u Rijeci i Osijeku, nastupao je u opernim kućama u Zagrebu, Splitu, Ljubljani i Mariboru, na ljetnim festivalima u Ljubljani, Puli, Opatiji, Rijeci, Krku te na brojnim koncertima. Među brojnim ulogama što ih je ostvario u Operi riječkoga HNK izdvajaju se uloge Germonta u Verdijevoj "Traviati", Silvia u Leoncavallovim "Pagliaccima", Figara u Rossinijevu "Seviljskom brijaču", naslovna uloga u Verdijevu "Rigolettu", naslovna uloga u Zajčevu "Nikoli Šubiću Zrinjskom", uloga Escamilla u Bizetovoj "Carmen", mlinara Sima u "Eri s onoga svijeta" Jakova Gotovca, Renata u Verdijevu "Trubaduru", Valentina u Gounodovu "Faustu" te Legeta u "Banu Legetu" Ivana pl. Zajca.

Riječki operni solist "raspjevana, ugodna baritona i dobre glume", kako ga je kritika ocjenjivala, ostat će zapamćen kao marljiv i strpljiv pjevač te kolega i čovjek iznimnih ljudskih odlika. Mirko Čagljević bit će pokopan 17. srpnja u Vukovaru, a komemoracija će biti održana u predvorju HNK Ivana pl. Zajca dan poslije, 18. srpnja.