'Gospocke boje' otvorile smotru folklora u Zagrebu

Izložba 'Gospocke boje: utjecaj europskih građanskih modnih stilova na tradicijsko odijevanje' otvorena je u novouređenoj zagrebačkoj Etno Art galeriji, a njome su počeli programi ovogodišnje, 47. Međunarodne smotre folklora.

Nastala prije nekoliko godina u suradnji Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba te splitskog Etnografskog muzeja, Muzeja Moslavine iz Kutine, Muzeja Đakovštine i virovitičkog Gradskog muzeja, izložba sada prvi put u Zagrebu izvornim nošnjama, nakitom, obućom i kozmetičkim priborom te fotografijama prikazuje kako se narodno ruho početkom 20. stoljeća mijenjalo pod utjecajem društvenih promjena i većeg prodora građanske mode među seosko stanovništvo.

'Gospocke boje' one su boje koje su naše neuke seljanke uzimale iz građanskih žurnala i s puno estetskog smisla upotrebljavale za vezenje nošnji, rekao je autor izložbe Josip Forjan. Pojavili su se trgovci i obrtnici koji su afirmirali poseban stil varoške nošnje, a promjene su se manifestirale kroz upotrebu svile, pliša, baršuna, čipke, zlatnog konca. Promijenio se i kroj, šiju se haljetci, bunde, kaputi, izrađuju se cipele, čizmice, sandale, a i tradicijske frizure postaju puno slobodnije.

S nastupima skoro trideset plesnih i glazbenih ansambala, od kojih je 12 iz inozemstva, Smotra će se održati od 16. do 21. srpnja na Trgu bana Jelačića, Gradecu i u Crkvi sv. Katarine, a ulaz na sve priredbe je slobodan. Svečana priredba Smotre održat će se 19. srpnja i pod motom "Hrvatska u Europi Europa u Hrvatskoj" okupiti skupine s različitim inačicama istih europskih plesova.