Tečaj o čuvanju starih fotografija

Iz današnje perspektive - kad sve i svašta fotografiramo mobitelima, a već i naočalama - teško je povjerovati da su prije 100 godina fotokamere težile i po nekoliko kilograma. No kad govorimo o čuvanju snimljenih uspomena, čini se da se nekad o tome vodilo više računa.

Nakon 120 godina, zahvaljujući radu četiri para ruku restauratora u Hrvatskom državnom arhivu, izložena je kamera kojom je Franz Laforest snimao Dalmaciju i njezino zaleđe u drugoj polovici 19. stoljeća. Restauracija je trajala godinu dana.
Hrvatski državni arhiv čuva 143 fotografije iz Laforestova fotoaparata. Prva su opasnost za fotografije izloženost svjetlosti, toplini, vlažnosti te nepravilno rukovanje. I za arhive i za obiteljske uspomene. Moderna digitalna fotografija još se istražuje, no svakako je stabilnija. Iako se preporučuje dvostruka kopija, sigurnost pohrane je pitanje mjesta čuvanja - medija.

Konzervacijski institut Getty iz Los Angelesa odabrao je Hrvatsku za napredni tečaj o očuvanju fotografija. Polaznici, mahom muzejski stručnjaci, znanja će dalje prenositi u svojim zemljama. Stigli su čak iz Japana i Australije; ukupno iz desetak država. Suradnja HDA i instituta Getty nastavak je inicijative spašavanja fotografske baštine u europskim zemljama koju je Getty počeo još 2007. godine serijom radionica. 

U četvrtak, 18. srpnja, navečer u prostorima Hrvatskoga državnog arhiva i građani mogu doznati više o očuvanju svojega malog arhiva. Tko zna, možda cijeli susret zabilježi baš Laforestova kamera...