Na ovogodišnjem SFF-u 200 filmova

Film Obrana i zaštita redatelja Bobe Jelčića u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji uvršten je u natjecateljsku konkurenciju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala (SFF) u kategoriji igranog filma, dok će se Sin hrvatskog autora Ivana Sikavice naći u utrci za najbolji kratki film, objavljeno je u Sarajevu.

Ovogodišnji, 19. SFF održat će se od 16. do 24. kolovoza, a njegov direktor Mirsad Purivatra kazao je kako se, unatoč teškoj financijskoj situaciji, ponovo inzistiralo na kvaliteti koja je dosegnuta u prijašnjim godinama. Ove ćemo godine prikazati više od 200 filmova i to će biti presjek svega najboljeg u domaćoj i svjetskoj kinematografiji, kazao je Purivatra na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako SFF i dalje ostaje usredotočen na regiju jer želi publici predstaviti najbolje od svega što nudi produkcija koja je, prema Purivatrinoj ocjeni, posljednjih godina u procvatu.

Izbornica natjecateljskih programa Elma Tataragić kazala je kako je za sudjelovanje u natjecateljskim programima za ovogodišnji SFF bilo prijavljeno 750 filmova, od čega je 200 igranih, 150 dokumentarnih te 400 kratkih i animiranih, a nominacije su pristigle iz dvadeset država, jer su od ove godine uključene i Moldavija, Gruzija, Armenija i Azerbejdžan.

U kategoriji igranog filma za nagradu Srce Sarajeva, vrijednu 16 tisuća eura, natjecat će se devet ostvarenja.

Jelčićeva Obrana i zaštita u Sarajevu će imati međunarodnu premijeru, dok će za pet ostvaranja ovo biti i svjetska premijera. Riječ je o dva rumunjska filma - Carmen redatelja Dorua Mitescua i Vuk Bogdana Mustate, o grčkom Danu bijega Dimitrisa Bavellasa, austrijskom Talea Katharine Muchstein i o filmu S mamom bosanskohercegovačkog redatelja Faruka Lončarevića.

Za najbolji kratki film nominirano je deset ostvarenja, a među dvadeset kandidata za najbolji dokumentarac su i četiri filma iz Hrvatske.