Počele 38. osorske glazbene večeri

Osorske glazbene večeri ove godine donose 18 koncerata ozbiljne glazbe, a otvorio ih je "Koncert za klavir i orkestar" Dore Pejačević i "Moja domovina (Sabasti-Sunčana polja)" Blagoja Berse u izvedbi Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije i pijanistice Martine Filjak.

I ove godine Osorske glazbene večeri ostaju na tragu naslijeđa svojeg utemeljitelja i dugogodišnjeg voditelja festivala Daniela Marušića, koji nam je ostavio festival poseban po tome što je cijeli posvećen hrvatskoj glazbi, rekla je na predstavljanju programa umjetnička ravnateljica festivala Ivana Kocelj.

Posvećenost promidžbi hrvatske glazbe očituje se i u ovogodišnjem programu, koji čini 18 pažljivo osmišljenih koncerata u čijem su fokusu hrvatski skladatelji Blagoje Bersa, u povodu 140. obljetnice njegova rođenja, te Dora Pejačević, u povodu obilježavanja 90. godišnjice njezine smrti.

Festival veliki naglasak stavlja na narudžbe novih djela, pa je tako i ove godine u programu čak pet praizvedbi, i to dijelom mladih autora poput Marka Slavičeka, koji upravo završava studij Muzičke akademije, i Ante Knešaureka, ali i osorskih doajena Silvija Foretića, Dubravka Detonija i Alfija Kabilja.

Svake godine Festival daje priliku mladim glazbenicima, pobjednicima na glazbenim festivalima i dobitnicima nagrada, koji su također punopravno integrirani u njegov program, a poseban se naglasak također stavlja na gostovanja stranih ansambala koji, među ostalim, sviraju hrvatsku glazbu.

Ove će godine prvi put biti izveden i jedan orguljaški recital, nakon što su zahvaljujući pomoći Ministarstva kulture kupljene prve osorske orgulje, a osim toga festival će prvi put iskoračiti izvan otočkih granica te je u planu održavanje simpozija u listopadu u Zagrebu koji će biti posvećen hrvatskome skladatelju i akademiku Marku Ruždjaku.

Festival se održava pod visokim pokroviteljstom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i uz financijsku potporu Ministarstva kulture, Grada Malog Lošinja, Grada Zagreba i Primorsko-goranske županije u suradnji s Turističkom zajednicom Malog Lošinja.