Otvorenje filmskog festivala u Motovunu

Šesnaesti Motovun Film Festival od 27. do 31. srpnja donosi bogat filmski, glazbeni i popratni program. Ove godine, u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju, posvećen je najvećoj europskoj manjini - Romima.

Festival će otvoriti film "Zamisli" poljskog redatelja Andrzeja Jakimowskog, koji je osvojio nagradu publike te nagradu za režiju na filmskom festivalu u Varšavi. Na otvorenju će biti i predsjednik Ivo Josipović

U pet dana i noći, u poznatom ritmu, Motovun Film Festival ove godine donosi 70 projekcija, pet koncerata, niz gostiju i glavni program u kojemu je 20 naslova. U godini ulaska u Europsku uniju svoj smo glavni prateći program posvetili zadnjem narodu koji je ostao 'kamen u cipeli' Europe, Romima, rekao je direktor MFF-a Igor Mirković.

Počasni gost festivala je iranski redatelj Mohsen Makhmalbaf, ovogodišnji dobitnik priznanja Maverick

Bogat glazbeni program proširen je na suradnju s klubom Žedno uho, koji se za vrijeme festivala iz Zagreba seli u Motovun, gdje će nekoliko renomiranih DJ-a osigurati posjetiteljima cjelonoćnu zabavu.

Na kraju festivala bit će dodijeljena glavna nagrada Propeler Motovuna. Ona se dodjeljuje najboljem filmu u međunarodnoj konkurenciji glavnog programa. O dobitniku će odlučivati četveročlani žiri. 

Nagradu FIPRESCI dodjeljuje tročlani međunarodni žiri filmskih kritičara. Za nagradu Bauer film godine za najbolji film u regiji selektori MFF-a odabrali su 12 filmova. U finale će ući tri filma koja dobiju najviše ocjene sedmeročlanog žirija.

Nagrada 50 godina, za više od pola stoljeća posvećenosti radu na filmu, prvi put ide u ruke scenaristu, poznatom književniku Mirku Kovaču, za dugotrajan, konstantan i vrijedan doprinos hrvatskoj kinematografiji.

Od 3. do 10. kolovoza tradicionalno će se u Zagrebu, u Ljetnom kinu Tuškanac, prikazati odabrani filmovi s motovunskog festivala.