Ukleti Holandez na Splitskom ljetu

Opera "Ukleti Holandez" Richarda Wagnera premijerno je izvedena na 59. Splitskom ljetu u režiji Branka Brezovca a pod ravnanjem maestra Tončija Bilića.

Ovo je prvo izvođenje nekog od Wagnerovih djela u povijesti Splitskog ljeta te se na taj način festival uključio u obilježavanje 200-godišnjice rođenja velikog opernog reformatora.

Redatelj Branko Brezovec je istaknuo kako je zadovoljan premijerom. Predstava je vrlo složena i zahtjevna te su dvomjesečne pripreme bile naporne, rekao je Brezovec. Prema njegovim riječima, svaka Wagnerova opera u sadržajnom je smislu neprestano ponavljanje jednog te istog pitanja: kako da se živi jače, intenzivnije, istinskije i iskonskije.

Redatelj Brezovec i scenograf Tihomir Milovac golemu scenu u dvorištu splitskog HNK-a, dugu 45 metara - najveću ikad postavljenu u Splitu, ispunili su predmetima koji predstavljaju plijen ukletog broda, blago prikupljeno u različitim civilizacijama tijekom stoljeća lutanja: od egipatskih sarkofaga sve do srpa i čekića. Svi ti predmeti, posuđeni u kazališnom fundusu, blagi su ironijski komentar, naglašava redatelj, "na velike operne dosege".

Dirigent maestro Tonči Bilić je istaknuo kako ga raduje što je 200. rođendan Richarda Wagnera proslavljen u Splitu ovom operom.

Američki bas-bariton Kevin Short, koji je igrao naslovnu ulogu ukletog holandeza-moreplovca, istaknuo je da je uživao u glazbenoj interpretaciji predstave i pripremama za nju. Po završetku premijere gledatelji su višeminutnim pljeskom nagradili protagoniste.

Wagnerovu operu o ukletom kapetanu kojeg iskupiti može samo žena istinskom ljubavlju izveli su u koprodukciji Simfonijski orkestar HRT, te Zbor i Balet HNK Split. Osim Kevina Shorta u naslovnoj ulozi, nastupila je i američka sopranistica Indra Thomas u ulozi Sente. Ostali protagonisti su Luciano Batinić, Branko Robinšak, Terezija Kusanović i Domagoj Dorotić.