Zašto nam trebaju energetski certifikati

Od 1. srpnja sve nekretnine koje se prodaju moraju imati energetski certifikat. Za stanove do 100-200 četvornih metara površine i manje cijena je fiksna i iznosi između 2 i 3 tisuće kuna za energetski pregled i certifikat. Stanovi manji od 50 četvornih metara ne moraju imati certifikat. Nove zgrade više ne mogu dobiti uporabnu dozvolu bez njega.

Certifikat ima osam razreda, najbolji je A plus, a posljednji G, koji znači da zgrada troši najviše odnosno štedi najmanje energije.

Certifikate će morati nabaviti i svi koji iznajmljuju stanove, no njima je rok produljen do siječnja 2016. Izrada certifikata za kuću ili stan traje nekoliko dana. 

Ako vlasnici postojećih zgrada žele znati u kojem se razredu nalazi njihov stan, mogu se dogovoriti te zajedno iz pričuve platiti izradu certifikata, što znatno smanjuje ukupnu cijenu izrade.

O tome zašto nam trebaju energetski certifikati u Hrvatskoj uživo govorila je Marina Malinovec Puček iz Energetskog instituta "Hrvoje Požar", koji educira i nadzire energetske certifikatore.