Mašta, ljubav i snaga utkana u slavonski hrast

Ono što su Hlebine za naivno slikarstvo, to je Ernestinovo za naivno kiparstvo. Prvi tjedan u kolovozu tradicionalno je rezerviran za ernestinovačku kiparsku koloniju.

I tako je već četrdeset godina, tijekom kojih je nastalo petstotinjak radova u drvetu. Zbog tih je skulptura malo Ernestinovo kod Osijeka nadaleko poznato.

U videoprilogu pogledajte drvene kipove u ernestinovačkom parku - svaki od njih priča neku svoju priču. Izrađeni su od slavonskog hrasta u koji su kipari utkali svu svoju maštu, ljubav, ali i snagu...


Tijardović je naglasio kako je jubilarna 40. ernestinovačka kiparska kolonija još jedna prilika da se potvrdi kako je "kroz dugi niz godina ta kolonija postala prepoznatljiva i poznata u cijelome svijetu". Radimo u hrastovom drvetu i oblikujemo drvene ljude i skulpture koje su simbol slavonske snage, gostoljubivosti i tradicije, rekao je.

Dodao je kako je riječ o kiparskoj koloniji čiji radovi nastavljaju 'živjeti' s Ernestinovčanima - u parku i galeriji "Petar Smajić" te ispred kuća duž cijeloga sela. Galerija "Petar Smajić" sada ima 200-tinjak umjetničkih djela, a prije rata bilo ih je oko 800, no većina je ukradena tijekom Domovinskog rata, rekao je Tijardović.
Podsjećamo, u nedjelju je otvorena 40. ernestinovačka kiparska kolonija, na kojoj do 11. kolovoza radi 11 kipara i šest slikara iz Hrvatske, Mađarske te Bosne i Hercegovine.

Tema ovogodišnje kolonije je obitelj, rekao je Mato Tijardović, jedan od osnivača kolonije i predsjednik Udruge "Petar Smajić", koja ju je organizirala.