Europski uhidbeni nalog mora biti proveden, rok 23. kolovoza

Čini se da je Europska komisija reagirala mnogo brže nego što je naša Vlada očekivala u slučaju odbijanja Hrvatske da u potpunosti provede europski uhidbeni nalog. Kako doznajemo, jedan zastupnik njemačkog Bundestaga poslao je pismo povjerenici za pravosuđe Europske komisije Vivian Reding u kojem traži da Hrvatska postupa u skladu s europskim uhidbenim nalogom. Isto tako, dobili smo i potvrdu da je iz kabineta povjerenice Reding poslan dopis upozorenja ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću.

Zakon koji je podigao mnogo prašine i izazvao žestoke polemike u javnosti, takozvani Lex Perković, blagoslovio je Hrvatski sabor. No nije i Europska komisija. Da je toga svjestan, dao je naslutiti i sam premijer kada je izjavio da Europska komisija misli drukčije. Razgovarat ćemo, ali nećemo se dati pokolebati iz prve, a ako na kraju budemo u krivu - povući ćemo se, ali ne iz prve, poručio je.

A da su u krivu, ubrzo je primjedbama upozorila i europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding.

I predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić je izjavila kako će te primjedbe biti razmotrene i u dogovoru s Komisijom do jeseni će se riješiti problem.

No europski kolege, posebice oni iz Njemačke, ne čekaju jesen, pritisci su sve veći.

Mogu potvrditi da je potpredsjednica Reding primila dopis od člana njemačkog Bundestaga u kojemu podupire dosadašnje mjere kako bi se osiguralo da Hrvatska postupa u skladu s europskim uhidbenim nalogom. Nekoliko je puta napomenuo da uhidbeni nalog mora biti proveden u cijelosti. Hrvatska se na to obvezala prije pristupnja Uniji, poručila je glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva.

Obvezala se, ali je ipak prije ulaska u EU izglasovala zakon. Nezadovoljan time, predsjednik Odbora za europske poslove Bundestaga Guenther Krichbaum poslao je dopis Europskoj komisiji. A Europska unija, napominju u Komisiji, može funkcionirati samo pod uvjetom da države članice provode zakone i sve ono na što su se obvezale. Potpredsjednica Europske komisije poslala je stoga još jedan dopis upozorenja ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću u kojemu traži provedbu europskog uhidbenog naloga.

Zahtijevala je također da se jasno odredi rok do kojega će te promjene biti uvedene. Rok do kojega se očekuje odgovor je 23. kolovoza. Sada sve ovisi o tome kako će Hrvatska reagirati. Nakon što dođe odgovor, odlučit će se o daljnjim koracima, izjavila je Andreeva.

U Ministarstvu za sada o svemu šute, no činjenica je da je do odgovora Europskoj komisiji ostalo još samo 18 dana.