Na "Zadru snova" publika čula kako zvuči ljudsko tijelo

U Zadru je počeo Međunarodni festival suvremenog kazališta - Zadar snova. I ovaj put donosi bogat program s izvođačima iz cijele Europe. Zanimljivo je bilo već na otvaranju - publika je mogla čuti kako zvuči ljudsko tijelo.

Naime, festival je otvorio autorski projekt Senke Bulić, Ivane Jozić i Damira Martinovića Mrlea Rekvijem za organe - pokora u Kazalištu lutaka Zadar, koji utjelovljuje kazalište okrutnosti, a inspiriran je filozofijom i tekstovima Antonina Artauda.

Zadar snova do 14. kolovoza donosi devet izvedbi u međunarodnom kazališnom programu, multimedijalne performanse, izložbe i filmski program s 48 naslova.

U Sv. Donatu održavat će se kasnonoćni filmski program. U sklopu njega do 13. kolovoza bit će prikazani kratki filmovi s ovogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli i s Tabor film festivala.

Festival je koproducent dviju međunarodnih premijera koje su na rasporedu 10. i 14. kolovoza. Prva je "Stop Spot", međunarodna koprodukcija suvremenog kazališno-plesnog koncepta u kojoj nastupa 15 plesača iz Finske, Španjolske, Njemačke i Hrvatske, a druga predstava "Zatvaranje ljubavi".

Nastala prema djelu Pascala Ramberta, u režiji Ivice Buljana, ta predstava govori o paru koji raskida vezu. Praizvedba je na Silbi 13. kolovoza, a premijera u Zadru dan poslije.

Na festivalu će, među ostalim, biti izvedena predstava splitskog Fraktal Falus Teatra "Victimize" redatelja Hrvoja Cokarića, nagrađivani projekt skupine autora "ROOM100" i performans "Fight Fight - That's all we can do" poljskog kolektiva "Ja Ja Ja Ne Ne Ne Ne". Vezu suvremenog plesa i specifičnog žanra istraživat će grupa Defacto kroz nagrađivani solo "Love Will Tear Us Apart" i "Boys Don't Cry", a "Šuma, drvo, skoro, skroz" predstava je Nore Krstulović i Vedrana Peternela nastala prema kultnom romanu Nin Andrews.

Festival će zatvoriti performans "You" Christiana Petera i Borisa Kadina.