Splitsko ljeto: Koncert kvinteta Gomalan brass

U sklopu Splitskog ljeta sinoć je u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilac nastupio puhački kvintet Gomalan brass. Izveo je djela Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera. Ove se godine obilježava 200. godišnjica rođenja tih glazbenih velikana.

Kvintet je izveo Verdijeve uvertire iz Nabucca i Aide te ulomke iz Aide - Preludij, Ples svećenica, Ples crnčića, balet iz drugog čina te Zbor svećenika i Trijumfalni marš. Na repertoaru je bio i Wagnerov Tannhauser - Zbor hodočasnika, Majstori pjevači - Preludij I. čina, Lohengrin - Preludij III. čina.

Puhački kvintet Gomalan osnovali su 1999. članovi najprestižnijih svjetskih orkestara - čikaškog simfonijskog orkestra, frankfurtske opere, milanske Scale, akademije Santa Cecilia, torinskog Teatro Regio te RAI-jeva orkestra. Izvodeći originalni repertoar, ali i djela iz operne, klasične i filmske glazbene literature u vlastitom aranžmanu, osvojili su publiku i kritiku širom svijeta.

U studenome 2001. dobili su jednu od najprestižnijih svjetskih nagrada - prvo mjesto na Međunarodnom puhačkom natjecanju u njemačkom Passau. Članovi kvinteta su Marco Braito (truba), Marco Pierobon (truba), Nilo Caracristi (rog), Gianluca Scipioni (trombon) i Stefano Ammannati (tuba).