Lovci na EU projekte za novi investicijski val

Znamo da su europski fondovi prava prilika za financiranje dobrih projekata. No pitanje je kako biti uspješan u povlačenju novca. Potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da će ubuduće gradovi i općine na području od posebne državne skrbi u odabiru i pripremi projekata imati pomoć konzultanata UNDP-a. "Lovci na projekte", kako su nazvani, trebali bi djelovati u tri najnerazvijenije županije: Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj.

UNDP-ovi stručnjaci raznih profila kao "lovci" na europske projekte dio su projekta vrijednog 3,5 mil. kn od čega dvije trećine osigurava Vlada RH, a trećinu UNDP. Projekt je 1% ukupnih rezerviranih sredstava za pripreme projekata, rekao je za središnji Dnevnik Branko Grčić.

Kada smo došli na vlast zatekli smo samo 37% pripremljenih projekata IPA, a ova ih je vlada ugovorila još 43%. Novi investicijski val u Hrvatskoj dogodit će se u idućim godinama, osobito u građevinskom sektoru i industriji, naglasio je Grčić.

Nije želio ni potvrditi ni opovrgnuti informaciju priprema li Vlada jedinstvenu stopu poreza.

HDZ je ideju već ošto kritizirao. Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić s konferencije za novinare održane u Šibeniku rekla je kako Vlada nije iskoristila razdoblje od godine i pol za pripremu projekata. Da se posao odradio na vrijeme, kazala je Maletić, Hrvatska bi već 2014. godine s pripremljenim projektima mogla izvlačiti sredstva iz fondova EU-a.

Najavila je da će od jeseni sa svojim timom održati niz konferencija i sastanaka s gradonačelnicima i načelnicima hrvatskih gradova i općina kako bi upozorila na važnost pripreme projekata za europske fondove.